tirsdag 9. august 2016

2016 GTA (la Grande Traversata delle Alpi), etappene 1-8. Fottur i Italia

Bildeserie fra turen / Slide Show from the TourKLIKK 
Turbeskrivelsen finner du HER.
GPS-spor/track for turen: KLIKK

Beskrivelse av GTA-etappene 8-17, som vi gikk året etter, finner du her.

GTA (Grande Traversata delle Alpi) er en 65 etapper lang italiensk rute som går fra grensen mot Sveits i nord og sørover gjennom Piemonte helt til Middelhavet. GTA går for det meste langt unna «folkeskikken», her har du fjellheimen for deg selv det meste av tiden. Ideen til turen fikk jeg fra guideboken GTA - Grande Traversata delle Alpi. Boken er på engelsk og er utgitt av det tyske forlaget Rother Walking Guide.

Sommeren 2016 gikk turgjengen min en uke langs første delen av denne langruten - fra nord mot sør - med en liten vri underveis. Turen startet nær Nufenenpass (2478) nordøst for sveitsiske Brig i Rhônedalen, og sluttet i San Lorenzo/Valle di Bognanco rett vest for den italienske stasjonsbyen Domodossola. Med unntak av en hotellovernatting i sveitsiske Simplon Dorf bodde vi hele tiden på sjarmerende italienske fjellhytter og herberger. Fordi vi var en stor gruppe hadde jeg bestilt overnattinger til oss hele veien. På det fleste stedene måtte vi betale med kontanter.

Ruten vi fulgte gikk i et storslagent fjellandskap, samtidig som den styrte klar av de store høydene over havet; høyeste passet vi måtte over var på 2599 meter. Første del av turen er preget av ivrig vannkraftutbygging, men du verden: Naturen og terrenget er stort og sterkt så det holder. Lengre sør gikk turen innom de flotte «seter-grendene» Crampiolo, Alpe Dèvero og Alpe Veglia, før den dykket ned i det dramatiske gjelet Gondoschlucht. Her stakk vi av fra GTA-ruten et lite stykke og tok postbussen til sveitsiske Simplon Dorf. Siste del at turen vår gikk først i sveitsisk kulturlandskap, før det bar til fjells igjen langs GTA. Og over grensen igjen til vakre Italia.

Turen gikk på gode, merkede stier, stedvis i noe bratt terreng. Dette er alpe-terreng med mye opp og ned hver dag; på de 90km vi gikk ble det ca 6000 høydemeter opp og 7000 ned totalt.


På vei fra Scatta d’Orogna (2461) til Passo di Valtendra (2431)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar