lørdag 30. april 2016

2016 Haute Route Purist

Turgjengen:
Karine Hertzberg (tur-koordinator), Jo Heldaas, Erling H. Heldaas, Helge Smebye, Tore M. Hagen, Cecilie Schjerven, Bjørn Lytskjold

Ruten vi fulgte:
Argentière - Refuge de Lognan - Cabane du Trient - La Fouly/Auberge des Glaciers - Grand Saint-Bernardklosteret - Cabane du Velan - Cabane de Valsorey - Cabane des Vignettes - Arolla.

Turtall: 
90km, opp 8100m, ned 8200m, se ruten på kartet HER

Bilder fra turen/photos from the ski tour: KLIKK
GPS-sporet for Haute Route Purist kan du laste ned HER
Se sporet vårt i Google Earth, last ned kmz-filen HER


Haute Route Purist / Grande Lui-varianten
Dette er den krevende Haute Route-varianten som går hele veien fra Chamonix til Zermatt, uten avbrudd av buss/taxi i dalføret mellom Champex og Verbier/Bourg-Saint-Pierre. Ruten er 2-3 dager lengre enn de mest brukte HåttRutt-variantene og har flere relativt bratte og skredutsatte strekninger. Ruten krever gode snø- og værforhold og riktig rutevalg. Den storslåtte ruten er relativt lite brukt fordi den er svært sårbar for dårlig vær og snø. Etappen fra Cabane du Trient til La Fouly i Val Ferret går bratt opp til skaret Col de la Grand-Luy, deretter ganske bratt og sørvendt ned til La Fouly. Etappen fra La Fouly til Grand Saint-Bernardklosteret (fjellovernattingssted i særklasse!) går opp noen skredutsatte lier i Val Ferret; vi er relativt lavt på første del av turen så solen kan ha en nifs effekt på snøen. Etappen fra Grand Saint-Bernardklosteret til hyttene Velan eller Valsorey er tidvis småbratt, og krever fort mye kart- og GPS-sjekking underveis. Og ovenfor Cabane de Valsorey venter den bratte kneiken opp til Plateau du Couloir...
Sammen med gode venner prøvde jeg seriøst å få til en Purist-variant i 2010 (se her), men turplanen ble solid endret på grunn av dårlig vær. I år fikk vi det til, nesten hele veien til Zermatt, takket være gode vær- og snøforhold og tur-entusiast og planlegger Karine. Og oss andre enkle Alpetursjelene som deler de samme turgledene som henne.

Den siste, lange etappen fra Vignettes-hytten til Zermatt fikk vi ikke gått denne gangen. Både fordi været var ganske så dårlig med snøvær og mye vind. Og fordi jeg fikk influensa. Dermed avsluttet vi turen i Arolla, alle enige om at vi var veldig fornøyde med det vi hadde fått til.


Nedenfor har du turdagboken min. Garantert ulik den andre i turfølget kommer til å skrive.


     2016 Haute Route Purist

Torsdag 7.april

I Chamonix møtes turgjengen på ettermiddagen på Hotel Le Vert, litt sør for sentrum. De fleste kommer rett fra Norge, Cecilie og jeg kommer med buss og tog rett fra en ukes skitur i Berner Oberland. Kl 20:00 spiser vi middag på hotellet sammen med gode franske venner, Bernard og Stéphane :-)

Fredag 8.april

Lognan taubanestasjon (1970) - Chalet Refuge de Lognan (2032) 
1 km, ca 100m opp og 50m ned,  20 minutter. Betaling: Kun kontanter EUR/CHF 
Rolig start i Chamonix med god frokost på Hotel Le Vert, sammen med Bernard. Så litt forskjellige opplegg for dagen: Karine, Erling og Tore velger skidag/høydetilvenning. Jo velger å starte som skikkelig purist: Går på ski fra Argentière til Refuge de Lognan, 800 høydemeter, opp langs slalåmløypen. 
Cecilie og jeg har allerede en uke med skigåing i beina fra tur i Berner Oberland. Sammen med Helge og Bernard tar vi os en rolig bydag i Chamonix. Etter litt shopping og sushi-lunsj kjører Bernard oss til Argentière og vi tar taubanen opp i tåkeheimen til taubanestasjonen Lognan. Herfra på ski den drøye kilometeren opp/bort/ned til Chalet Refuge de Lognan (2032). 
Varm og herlig mottakelse av hyttesjef Zian Charlet og kompis Teddy. Hytten har 18 sengeplasser, dusj og strøm. Ingen andre er her i kveld. Middagen kl 19:00 er i en klasse for seg selv. Dette kan de. Her skal jeg tilbake. Et knallsted. Zian er proff fjellguide, som flere i slekten hans. Han forer oss med vær- og føre- og skredforhold som han henter inn fra nabohyttene og nettet. Supernyttig for oss amatørene. 

             Chalet Refuge de Lognan: Zian & Teddy disker opp med det beste av det beste.
              Merci beaucoup!


Lørdag 9.april

Refuge de Lognan (2032) – Cabane du Trient (3170)
10km Opp 150om, ned 300m. Betaling: Kort eller kontant.

Det lure med å bo på Refuge de Lognan er at vi slipper å stå i morgenheiskøen i Argentière sammen med de mange andre som skal stå på ski i anlegget, eller gå på fjelltur. Anbefales. Etter en god og rolig frokost kl 06:30 er vi godt foran taubanefolket. Av sted fra Refuge de Lognan. Zian har sjekket at skredforholdene opp til Col du Passon er greie, og at vi har et par grupper foran oss som har startet fra Refuge d'Argentière . Ute er det et tynt tåkelag.  Zian har lovet at det skal klarne opp klokken ni.
Chalet Refuge de Lognan (2032)

Fra Lognan-hytten legger vi sporet opp slalåmløypen, så inn på Glacier d'Argentière. Og, rundt klokken ni, klarner været opp slik Zian sa. Dette blir den drømmedag. På ski over breen, så opp de bratte bakkene mot Col du Passon. Et par grupper ligger foran oss og har tråkket spor i nysnøen. Greie forhold opp til passet. Opp den siste bratte rennen til skaret tar vi skiene på sekken og klipser på stegjern. Her er det ca 45 grader bratt. Rast & kos oppe i skaret. Nydelig vær. Så videre ned og over Glacier du Tour og opp den seige, men greie kneiken til skaret Col Supérieur du Tour (3288). Vi legger inn en ekstra liten sving opp mot Aiguille du Tour før vi setter utfor den fine nedkjøring til Plateau du Trient. På feller i ettermiddagssolen opp siste kneiken opp til Cabane du Trient (3170). En øl på terrassen, en liten siesta. Så er det god middag kl 18:30. Betaling på Trient-hytten: Kort eller kontanter. 
Ruten opp til skaret Col du Passon (3028)

Opp mot skaret Col Supérieur du Tour (3288)

Søndag 10.april
Cabane du Trient (3170) - Col de la Grande Lui (3419) - La Fouly/ Auberge des Glaciers (1600).
12km. Opp 850m, ned 2400m. Betaling: Kort eller kontant.

Tidlig frokost på Trient-hytten; kl 05:30 er vi klare rundt bordet. I dag har vi ambisiøse planer. I dag skal vi over Col de la Grand-Luy. Hvis lykken står oss bi. Nydelig vær ute. Flotte snøforhold. Avsted kl 06:45. Først ned på Plateau du Trient, så opp mot knausen Roc des Plines (3294). Beste spor går først møte venstre side/øst for knatten, for  så å følge vindgropen langs foten av knatten vest- og sørover. Sør for knatten er det bratt ned. Og ganske eksponert. På den harde morgenskaren, full av isete, gamle spor, hadde det nok vært best å gå på stegjern ned kneiken. Vi krungler oss ned på ski, langt fra elegante. Videre er turen en dans i drømmeterreng. Først ned og forbi den ubetjente Bivuac de l’Envers des Dorées til Glacier de Saleina, så i tau over Saleina-breen og opp den oppsprukne og brattere breen til skaret Col de la Grand-Luy (3419). Selve rennen opp til skaret er 45-50 grader. Skredfarlig. Skiene på sekken, frem med stegjern og øks. Sørsiden av Col de la Grand-Luy byr på null problemer, det er slakt og fint ned fra skaret til toppen av breen. Fellene røskes av før vi svinger oss ned de ca 1800 høydemetrene til La Fouly (1600) i Val Ferret. Fordi solen tar godt såpass utpå dagen kan det være lurt å holde under fjellsidene på høyre hånd nedover.
Vi har bestilt rom på Auberge des Glaciers, i år som i 2010. Tett i tett med folk på den store terrassen, det er tross alt søndag og tipptopp vær. Vi finner oss et bord - og skåler for nok en kjempeflott turdag. Col de la Grand-Luy, vi fikk det til denne gangen!
En god dusj, en liten siesta, er det klart for et herremåltid. Her kan de kunsten å lage god mat.



Morgenglød på Plateau du Trient


På vei mot Col de la Grand-Luy. Ruten opp til skaret er markert med rødt.


Bratt opp til skaret Col de la Grand-Luy (3419)


Ned breen fra Col de la Grande Lui til La Fouly/Val Ferret

Mandag 11.april 
La Fouly/ Auberge des Glaciers (1600) - Grand Saint-Bernardklosteret (2469).
11km. Opp 1280m, ned 400m. Betaling med kort eller kontant.

Frokost kl 07:00 på Auberge des Glaciers. Greie værforhold, men litt skyer & vind fra sør. Helge sliter med influensa. Han bestemmer seg for å ta et par dager i lavlandet for å komme til hektene igjen.
Ruten vi skal gå opp Val Ferret i dag er skredutsatt. Avsted kl 08:30 på ski fra ski La Fouly. Følger langrennsløypen opp langs elven. Passerer øverste bygden i dalen Ferret, der de holder på å stenge ned etter vintersesongen. Så opp de halvbratte og rasutsatte sidene La Chaux. Krysser mange snøskredbaner. Litt vanskelig å finne beste spor opp via Retours (der vi måtte snu i 2010) mot Lacs de Fenêtre. Litt halvguffen klyving opp bratte gressbakker blir det også. Dårlig sikt over Lacs de Fenêtre opp til grensepasset Fenêtre d'en Haute (2722). Grei nedkjøring på sørsiden av passet ned til gamleveien over Col du Grand St-Bernard, som vi følger bort til det digre klosteret, Grand Saint-Bernard (2469). Som vanlig blir vi tatt godt i mot av monk & nonne, med varm te og vennlige ord. Flott, nyoppusset soverom. Godt med dusj. Siesta før det er middag kl 19:15. Etter middag venter gode samtaler i dagligstuen...
Skredutsatt rute opp Val Ferret / La Chaux. Bak i skyene: Col de la Grand-Luy.


Bratte gressbakker opp mot Lacs de Fenêtre.

Dobbelsjekk av GPS-spor. 

Grand Saint-Bernardklosteret (2469).



Tirsdag 12.april
Grand Saint-Bernardklosteret (2469) - Col de Proz (2779) - Cabane du Vélan (2462)
13km. Opp 1400m, ned 1250m. Betaling: Kun kontanter.

Frokost på Klosteret kl 07:00. Ute tåke og smågrått. Ruten videre til Cabane du Vélan er litt "i det blå". Er været godt nok for at vi skal få det til? Rolig frokost gir gode resultat: Været blir bare bedre & bedre. Når vi suser nedover dalen mot "Super St-Bernard" er solen på plass. Ikke akkurat drømmeføre, snøen er som betong. 
Hard times nede i dalen: Farvel, farvel Cecilie: Etter 5-6 skiturdager i Berner Oberland, og så dager som Purist-entusiast må du hjem til Frankfurt. Sånn er livet. Du skulle jo absolutt vært med oss hele veien til Zermatt!!! Resten av følget: På feller opp bakkene forbi Refuge Pan du Jeu (2073) - der jeg veldig gjerne vil bo neste gang - før vi forsetter videre opp en bratt bakke under Col de Proz (2779). Etter å ha gått over Col de Proz kjører vi litt ned, krysser dalen og går så over ryggen mellom Petit Velan og Montorge, på ca 2900 m. Herfra litt bratt nedkjøring på nordsiden av Petit Vélan, før vi runder moreneryggen og går opp til hytta, som ligger på 2642 m. Cabane du Vélan er et nytt bekjentskap. Superflott hytte. Yvan & Sylvia tar vel i mot. I dag er det bare en gjeng til: Den sympatiske franske guiden Antoine m/ sin gjeng. Middag kl 18:30. Tipptopp mat :-)
På Knallhard skare opp fra "Super St-Bernard".


På vei opp fra Bourg St-Bernard mot Col de Proz.

Over Col de Proz (2779) 

På ryggen opp til Cabane du Vélan 

Spenstige Cabane du Vélan (2462). Dra gjerne dit!



Onsdag 13.april
Cabane du Vélan (2462) - Cabane de Valsorey (3030), betaling: Kun kontanter.
4km. Opp 650m, ned 270m (ikke regnet med avstikkeren til Col de la Gouille).

Frokost kl 06:00. Planen er å gå til Mont Vélan. Tross det halvbratte skaret vi må over og været som er litt smågrått tenker vi at topptur KAN være mulig. Av sted kl 06:45. Sa jeg at kneet mitt gikk nesten av da jeg tråkket gjennom skaresnøen rett utenfor hytten? Gamle Gubben begynner å skrante??? (Si: nei, nei, nei, nei...) Flott tur opp breen Glacier du Tseudet. Så blir det for bratt: Etter smånifs og ikke veldig stilig klatring/knafsing/knoting opp til Col de la Gouille (3150) ville i alle fall ikke jeg mer. Og fikk heldigvis støtte av tursjefen der oppe i skaret. Takk Karine. Ned fra skaret sikrer Karine & Jo gjengen med tau. Kjennes veldig godt, trygt og nyttig. Flatt lys nedover Glacier du Tseudet. Vi setter kursen mot Cabane du Vélan, og en lett lunsj der. Så drar vi videre til neste hytte; Cabane de Valsorey. Tåke & dårlig sikt ned moreneryggen, men vi/Erling finner et godt spor som kobler oss på hovedruten opp til Valsorey-hytten. Lang og seig oppstigning. Hardt føre. Jeg klipser på skarejernene. Valsorey-hytten: Helge tar i mot oss etter å ha pleiet helse/influensa et par dager nede i lavlandet. Og presenterer oss for tre nye & flotte & hyggelige tursveitsere: Jacqueline, Joel & Philippe. Stappfullt hytte. God stemning. Takk til fantastiske Isabelle og Anne som driver hytten på knausen!

Cabane du Vélan (2462). Bak: Grand Combin (4314)
Ankomst Cabane de Valsorey (3030)


Torsdag 14.april
Cabane de Valsorey (3030) - Cabane de Chanrion (2462) 
13km. Opp 1040m, ned 1600m. Betaling: Kun kontanter. 

Frokost kl 06:00. Spennende og krevende etappe over Plateau du Couloir. Ganske godt vær, men kaldt & vindfullt. Greit føre/skredforhold. Mye folk av sted oppover den bratte bakken om morgenen. Vi kunne sikkert drøyd vår turstart en liten time. Surt & kaldt opp bakken mot Plateau du Couloir. Bratt så det holder. Dette er ikke kneiken der jeg vi skli ut; hardt føre og lang, lang bratt bakke. For første gang kommer jeg med opp den gufne kneiken uten tau/sikring.
Vindfullt oppe på Plateau du Couloir, bratt men fin nedkjøring til Glacier du Sonadon, og så opp til Col du Sonadon. Jeg vil prøve den alternative ruten ned breen Glacier du Mont Durand, langs foten av fjellet Grande Tate de By. Anbefales IKKE, ruten er skredutsatt og ganske bratt. Nydelig føre ned Glacier du Mont Durand. Følger normalsporet over NØ ryggen til Mont Avril (punkt 2736) ned i dalen. Topp forhold. På feller opp den varme lien opp til gode & fine Cabane de Chanrion (2462). Middag kl 18:30. 
Opp til Plateau du Couloir 

Siste bratte kneiken opp til Plateau du Couloir. På knatten til høyre: Bivuacco Musso. 

Glacier du Mont Durand.

Glacier du Mont Durand

Cabane de Chanrion (2462)

Fredag 15.april
Cabane de Chanrion (2462) - Cabane des Vignettes (3160) 
13km. Opp 1030m, ned 340m. Betaling: Kort eller kontakter.

Frokost kl 06:30. Planen er å gå Glacier de Serpentine over Pigne d'Arolla, men været er ikke det beste i dag: Lavt skydekke og god vind fra sør. Vi bestemmer oss for å gå en rute vi aldri har gått før, den klassiske styggværsruten opp Glacier d'Otemma. Av sted kl 08:00. 
Ruten opp langs elven og juvet er grei. Innerst i juvet ligger dam/vanninntak som vi går greit forbi på venstre side. Hele dalføret er utsatt for snø- og isras fra de bratte sidene til venstre for elven. Grei rute opp Glacier d'Otemma. Grått og snøbyger. Vi legger på skarejernene opp den bratte 3160-kneiken rett sør for Vignettes-hytten. Skummel bratt. Godt å komme i hus på Cabane des Vignettes, mens vind og snø herjer i fjellet. I mangel av rösti blir det annen god osterett på oss. Og siesta før middag kl 18:30. 
Juvet opp til Glacier d'Otemma

Tur rustne alpeherrer: Bjørn & Tore

Middag på Cabane des Vignettes

Lørdag 16.april
Cabane des Vignettes (3160) - Arolla (2000) 
6 km. Ned 1160m.

Frokost kl 06:00. Planen var å gå etappen til Zermatt, men været er ikke på vår side. Ikke min helse heller. Influensa på gang... Så vi gjør som de fleste andre på hytten denne morgenen: Vi drar ned til fine og lille Arolla. Her har vi startet mang en alpetur før (2003, 2008, 2015). Denne gangen ble det her skieventyret sluttet. 
Fra Arolla er det buss (www.PostAuto.ch) ned til Sion. Og fordi vi har både avtale (Ilja) og overnatting (Vandrerhjemmet) tar vi tog og taxi videre hele veien til travle og fascinerende Zermatt.

TAKK FOR TUREN FOLKENS. SUPERTAKK TIL TURPLANLEGGER KARINE!!!

Vindfull morgen på Cabane des Vignettes (3160)

Skituren vår er over i Arolla (2000)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar